Od kje prihaja notranja motivacija?


Raziskave so pokazale, da je potrebnih 14 do 21 dni ponovitev, da se vzpostavijo nove navade, energije pa vas podprejo, da to lahko dosežete brez napora. 

Štiri velike napake vas držijo v vrtincu neuspehov in povzročajo negativne misli. Lahko vam preprosto rečem: 

"Znebite se negativnih mislih in se osredotočite na uspeh, predvsem pa ne sabotirajte sami sebe."

Vendar to ni dovolj, predvsem pa ne enostavno.
Sposobnost, da se znate dvigniti iz stanja brezupa in motivirati sebe za naslednje korake, ni vedno lahka. Začetni zagon, da je nekaj potrebno spremeniti, da tako ne gre več naprej ipd. po navadi traja 14-21 dni. Potem pa...bodisi zopet isto ali še huje.

Imate občutek, da je druge lažje motivirati in "držati gor" kot sebe?

In zakaj so zopet drugi na prvem mestu???


Nekateri ljudje, ki točno vedo, kaj hočejo, se kljub temu ne morejo sami motivirati, da bi začeli izvajati aktivnosti, potrebne za doseganje zastavljenih ciljev. Nekateri so sposobni začeti a niso dovolj "močni" in hitro izgubijo motivacijo. 

Zakaj prihaja do težav, ko imamo točno zastavljen cilj in vsa orodja za dosego le-tega?

Glavni razlog je, da se uporablja napačna strategija za notranjo motivacijo.  

Tipična napaka je prisila - ta daje največji odpor in upor. Zato, ker menite, da morate nekaj storiti ali mislite, da se nečemu morate odreči ustvarja odpor, ker ta način ustvarja upor v umu. Kot bi nekaj delali proti svoji volji. Od tu naprej potem izvirajo jeza, frustracija ter razočaranje. Ta strategija motiviranosti je dolgoročno nevzdržna, saj to pomeni, da se bo vedno odvijal notranji konflikt. Če ste oseba, ki misli, da mora vse postoriti sama, da je vse delo vaša odgovornost in ga zato morate prav vi opraviti, potem ste tipičen primer, ki ga uravnava esenca Sporiš/Vervain. Ko se ženete preko skrajnih meja, vas to izčrpava in delate, ke rmislite, da je vse vaša odgovornost. Takšna motivacija na dolgi rok ni vzdržna.

Drugi razlog je strah. 

Strah zaradi negativnih posledic uspeha ali neuspeha, ki jih um določa, da nas zaščiti pred prevelikim razočaranjem, če potem ne bomo srečni. Strah je sam po sebi neprijeten in nas drži na mestu, dolgoročno lahko vodi v tesnobo  in tako ustvarja novo dodatno težavo, ki še krepi umikanje in obstoj na mestu. Ne zmoremo vedno določiti izvora strahu in takrat nastopi tesnoba, ki jo čudovito harmonizira esenca Trepetlika. Če so strahovi globlji pa je ptorebno poseči po karmični esenci Roza vrtnica.

Tretja napaka je čakanje na ustrezno razpoloženje, navdušenje in čas. 

Ko nekdo izpolni svoje "naloge", ker je razpoložen in ker je pravi "čas". Razpoloženje in navdušenje sta spremenljivki stanja in lahko trajata kratek čas. Prav tako je treba opozoriti, da je razpoloženje pogosto odvisno od vedenja, torek kaj delamo v danem trenutku. Spreminjanje vedenja lahko spremeni razpoloženje. Na primer, če vam je dolgčas, se okupirajte z dejavnostjo, ki zahteva vašo pozornost in dolgčasa nebo več. Kadar imate občutek, da ste že zjutraj utrujeni in nimate mentalne moči, da bi se česarkoli lotili, vas ven iz takšnega razpoloženja potegne Bachova esenca Gaber/Hornbeam.

Četrta zabloda je čakanje, da vas drugi ljudje motivirajo

Nekaj časa je to sicer možno, a dolgoročno zopet ne traja. Podpora drugih je vedno prijetna in dobrodošla, a vendar je to dejavnik na katerega dolgoročno nimamo vpliva. Bolj koristno se je zanesti nase in poiskati svoje notranje vire spodbujanja. Recimo esenca Šipka povrne navdušenje in entuzijazem, da najdete veselje in tisto pravo notranjo motivacijo. Lahko si pomagate z dnevnikom, v katerega zapisujete svoje cilje, načrte in motivacijske stavke, ki vam pomagajo dvigniti vibracijo.



4 stebri, ki vam pomagajo ohraniti motivacijo, elan in fokus

1. Storite nekaj, ker si to želite, ne ker ste primorani.
Če delate nekaj iz želje, potem delate za sebe in ne proti sebi. Torej, želja in svoboda izbire ter odločitve so najboljši predpogoji za notranjo motivacijo.

2. Razmislite o rezultatu doseganja nekega cilja in zadovoljstvu, ki bi vam ga prinesel željeni rezultat - vizualizirana nagrada je najboljši motivator. 
Predstavljajte si, kako se boste počutili dobro, ko dobite, kar hočete. Vsakič, ko padete v skušnjavo, da se odrečete ali odpoveste zaradi težav in morebitnih tegob, se spomite, na nagrado, ki jo boste dobili, ko boste dosegli željeni cilj.

3. Naredite dober in realen načrt ter določite rok za njegovo uresničitev 
Dober načrt je že polovica dela. Ko imate sestavljken dober, realen načrt, takrat točno veste, kaj počnete in kje ste v danem trenutku, kaj vas motivira ter vam vliva občutek varnosti. Najbolje je, da načrt  vključuje več faz. Po vsaki opravljeni fazi, nagradite sebe in se nato premaknite na naslednjo stopnjo realizacije.

4. Bodite odvisni predvsem od sebe in svojih lastnih sredstev. 
Druge osebe vam nikoli ne morejo pomagati toliko, kot si lahko sami. Pomoč in podpora sta vedno dobrodošli, vendar se zanašajte nase in na svoje  sposobnosti.  Če imate svoj prav, boste imeli na koncu večje zadovoljstvo in močnejši občutek, da imate nadzor nad seboj in svojim življenjem. To bo še dodatno okrepilo vaše zaupanje vase.

Predvsem pa: zaupajte vase in v svoje prednosti in sposobnosti!

Dolgoročno imate le sebe.



http://bit.ly/Macesen




Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Sončni mrk prebuja moč za naslednji korak

Mlaj v škorpijonu - implozija ali eksplozija?

Hiperaktivni otroci in Bachove esence